Route 1
Door: José
Blijf op de hoogte en volg José
21 April 2023 | Australië, Geraldton
Ook vandaag zijn we weer verder afgezakt naar het zuiden. Er loopt slechts een hoofdweg van noord naar zuid die ze route 1 hebben genoemd. Honderden kilometers lang zie je alleen maar zand, dor gras met een enkele struik ertussen. Het schijnt in de lente (het is nu herfst hier) allemaal in bloei te staan en een kleurenpracht te zijn, maar nu is het een troosteloze boel. Naar het zuiden toe wordt het wel weer groener, maar niet direct kleurrijker. Er is een opvallende plant die ik vooral in Perth heb gezien en die blijkt in Nederland papieren bloem te heten. Helaas is hij niet winterhard en kan alleen als kuipplant in de zomer overleven. Met een hoogte van vijf meter lijkt mij dat geen optie. De vogels zijn wel kleurrijker dan in Nederland en dat maakt veel goed. Hoewel de gemiddelde Australiër niet weg is van kangoeroes, is dat voor ons een leuke afwisseling. Helaas liggen er meer dode kangoeroes op de weg dan dode vogels in Nederland. Er staan net zoveel borden voor herten in Nederland als voor kangoeroes in Australië, maar je ziet meer kangoeroes hier dan herten in Nederland. Dan hebben we nog het verschijnsel roadtrain. Een vrachtwagencabine met meerdere wagons erachter tot wel 36,50 meter lang. Even goed kijken voor je gaat inhalen dus. Brandstof is in Australië veel goedkoper en uit eten gaan over het algemeen ook. Softijs is spotgoedkoop, maar voorverpakt ijs zoals een Magnum is weer heel duur. De accommodaties hebben we niet zelf uit kunnen zoeken, maar waar we hebben verbleven is het vaak oud, raamsluitingen vaak kapot en soms ook de deursluitingen en in ons laatste verblijf was de plafondlamp in de badkamer stuk en hadden ze een schemerlamp op de wastafel gezet. Dat vonden ze blijkbaar logischer dan er een nieuwe lamp indraaien. Hoe dan ook, we zijn weer in Geraldton. Er zou weer gezamenlijk gegeten worden om daarna een presentatie te volgen. De recensies waren slecht van het eten bij die kroeg, dus we hebben vriendelijk aangegeven dat we elders zouden eten en daarna wel naar de presentatie zouden komen. We hadden immers al twee keer hier heerlijk gegeten bij de Mexicaan. Ook de derde keer is weer zeer goed bevallen. Vanmiddag al door de stad gelopen en nu van de Mexicaan naar de kroeg gelopen, maar ze moesten zelfs nog eten toen wij aankwamen. Dus nog eens drie kwartier door de stad gewandeld en daarna (meer dan een uur later dan aangekondigd) naar de presentatie geluisterd. Vervolgens zijn we weer teruggelopen naar ons appartement. Heerlijk om even flink te wandelen na zo'n lange autorit.