Zonsverduistering Exmouth
Door: José
Blijf op de hoogte en volg José
20 April 2023 | Australië, Exmouth
Vandaag was dan eindelijk de grote dag. We hadden met ons groepje van 30 personen de beschikking over een vliegveld bij Exmouth waar Ultralight vluchten gehouden worden. Een deel van de groep heeft hiermee gevlogen en in ruil hadden wij als enigen de beschikking over die ruimte. De eigenaar, twee personeelsleden en hun familie waren ook aanwezig. De sterrenkundige uit de groep heeft een lezing voor hen gehouden. Zo kon iedereen ten volle genieten en was er ruimte zat. Op een van de foto’s is een overzicht van een deel van de groep bij de hangar. Iedereen was ruim op tijd aanwezig en konden we bijkletsen wat iedereen de afgelopen dagen had gedaan, want iedereen rijdt zelfstandig en we komen slechts af en toe bij elkaar. Nu was dus zo’n moment. Ik heb niet de apparatuur om de zonsverduistering goed op de foto te zetten. Wel heb ik een filmpje met geluid gemaakt van de laatste minuut voor de zonsverduistering en de tijd erna en foto’s van de zon die deels verscholen lag achter de maan. De foto van de diamanten ring (zon is nog net langs de maan te zien) en van de volledige zonsverduistering zijn van mensen uit de groep die de foto’s hebben gedeeld. Bijna iedereen heeft meerdere zonsverduisteringen gezien tot wel 17 keer aan toe. Voor enkelen is het dan ook een uit de hand gelopen hobby met bijbehorende apparatuur. Enorme lenzen en filters met statieven stonden er opgesteld. Ondertussen hield ik mij nog bezig met de dieren die al aanvoelden dat er iets gaande was. Een roofvogel vloog over ons heen en een stel roze kaketoes waren op de elektriciteitsmasten neergestreken. Op een van de foto’s is het pinnacle effect te zien. Licht dat door een klein gaatje wordt gestuurd geeft het beeld weer van de lichtbron. Toevallig zaten er gaatjes in de hangar waar de zon door scheen. Zo kan je het hele proces ook zien zonder eclipsbril. Het wordt in het begin steeds donkerder, maar anders dan de nacht. Op mij kwam het als koel blauw licht over. De schaduw van de maan zie je van achter aankomen, de temperatuur daalt merkbaar. Deze keer waren de vlammen duidelijk zichtbaar van de zon, omdat deze thans in een actieve periode zit. Rondom waren de vlammen ook ongeveer even groot, terwijl dat anders maar op enkele punten zo is. Er was geen bewolking, dus feitelijk een perfecte zonsverduistering. Toen de zon deels verduisterd was, konden we Venus aan de rechterkant van de zon zien. Bij de totale verduistering was ook Jupiter duidelijk te zien linksboven de zon. Na de zonsverduistering hebben we nog een gezellig zwart/wit vogeltje op de foto gezet en zijn naar ons slaapadres gereden. Onderweg nog een foto gemaakt toen de zon alweer bijna volledig zichtbaar was. Langs de weg waren honderden termietenheuvels, waarvan wij er op dat moment ook nog een op de foto hebben gezet. Deze heuvels zijn soms meer dan twee meter hoog. Aangekomen in het dorp bleek daar een feest gaande te zijn vanwege de zonsverduistering met een gezellige band en leuk verklede dames op stelten. Zelf hebben we wat inkopen gedaan, want morgen rijden we alweer verder. Aangezien de zon toch bijna weer onderging, hebben we die even buiten het dorp ook nog even op de foto gezet. We kenden dit dorp/stadje al, dus het was makkelijk wandelen voor ons en lekker na zo’n lange zit in de auto.